Leestijd: 2 minuten

Zo langzamerhand wordt steeds duidelijker wat de werkelijke redenen zijn van de huidige situatie. Globaal gezien worden de wetten aangepast en worden vrijheden van burgers steeds verder ingeperkt. De druk om zich te laten vaccineren wordt steeds groter en ook dat zegt iets. Gelukkig is er wat dat betreft ook goed nieuws, al is dat op persoonlijk,maar wellicht ook op landelijk en globaal niveau. Zo hoor ik in mijn omgeving steeds meer geluiden van mensen die zich niet laten vaccineren vanwege eventuele bijwerkingen, maar ook omdat ze zich meer open hebben gesteld voor andere geluiden dan die van de mainstreammedia. Een goede ontwikkeling, wat dat betreft.

monitoring en controle

Ik heb er tot dusver nog niet bij stilgestaan in welke rol banken spelen in de huidige situatie. Toen ik gisteren dit artikel las werd dat toch even anders. In dit artikel is zoal te lezen in hoezeer banken hun best doen om het uitgavepatroon van hun klanten in kaart te brengen. Uiteraard onder het motto dat dit handig is, maar de achterliggende gedachte en redenen zou wel eens heel anders kunnen zijn, namelijk controle en monitoring. De apps van o.a Rabobank en Regiobank geven een gedetailleerd overzicht van inkomsten en uitgaven. De vraag is echter, hoe wordt deze data geanalyseerd en verwerkt en door wie? Zijn er derde partijen bij betrokken en is daar toestemming voor gegeven?

Inzicht = monitoring en controle

Men doet dus veel moeite om in kaart te brengen wat wij uitgeven en wat onze inkomsten zijn. In combinatie met een digitale identiteit en een digitale munt(CBDC) moeten we ons realiseren welke kant dit op zal gaan. De Nederlandse Bank heeft net als vele ander landen een onderzoek gedaan naar de mogelijke implementatie van een CBDC.

Hieronder een video van algemeen directeur van de BIS Agustin Carstens waarin wordt verteld waarom CBDC wereldwijd zou moeten worden ingevoerd en welke gevolgen dit heeft voor ons.