Leestijd: 3 minuten

Alles wat je doet is data. Het zijn vooral de structuren hierin die interessant zijn voor o.a de big techbedrijven zoals Google, Microsoft etc. Het is dan nogal logisch dat er steeds meer smart producten op de markt komen, want die kunnen de verkregen data dan doorgeven om een steeds beter en nauwkeuriger profiel van iemand te krijgen. Op een gegeven moment heeft men zoveel data verzameld, dat men voorspellingen kan doen van bijvoorbeelds iemands gedrag en gedachten. Toch blijven het voorspellingen en kan iemand toch anders reageren op een situatie dan men heeft voorspeld. Factoren die hierin een rol kunnen spelen zijn bijvoorbeeld: emotiesen en de omgeving. Deze onzekere factoren spelen een belangrijke rol in ons doen en laten. Maar hoe ziet dat er dan uit in de dagelijkse praktijk? Laten we gewoon eens een voorbeeld nemen en bij elke stap een aantal kritische vragen stellen. Vragen over hoe dit er dan voor de persoon in kwestie uit ziet en hoe de verzamelde data door de big tech wordt geïnterpreteerd en verzameld om hierop in te spelen.

Artificial Intelligence(kunstmatige intelligentie) is straks slimmer dan de mens zelf wordt er wel eens gezegd. Maar is dit ook zo? Alle data die men verzameld kunnen inderdaad een voorspellend beeld geven hoe iemand denkt en doet. De onzeker factoren worden hierin ook steeds meer in kaart gebracht. Het zijn juist deze factoren(emoties,gedachten en interpretatie hiervan) die men nooit helemaal zal ontrafelen.

Data

Alleen al het verschil tussen een doordeweekse dag en het weekend kunnen een groot verschil maken in de verkregen data. In het weekend doe je over het algemeen andere dingen dan doordeweeks.

tijdstip/dagdeelactiviteitgebruik en mogelijke data van (slimme) apparaten
ochtendJe wordt wakker (gemaakt) door je (slimme) wekkerradio
of iets dergelijksof wordt uit jezelf wakker(biologische klok).
Wanneer je de snooze knop indrukt.
ochtendJe gaat de douche in om je te wassen.slimme meter(gas en electra) registeren het stroom-en gasgebruik en soms is er al sprake van een slimme watermeter
ochtendJe gaat naar beneden en zet een bak koffie of thee.slimme meter registeert het stroomgebruik.Sommige apparaten kunne dit al zelf registereren. Instructies geven aan smart apparaat
ochtendJe checkt het nieuws of je mail of zet de tv of radio even aansmartphone, wearables(locatie en biosensoren,etc), smart tv, tablet etc Instructies geven aan smart apparaat
ochtendje gaat naar je werk/thuiswerkelectrische auto / smartphone/wearables die je meeneemt(registratie van locatie etc)
ochtendwerk/thuisJe logt in op je account van het werk. Veelal wordt er gewerkt in cloudomgevingen van Google en Microsoft. Meestal wordt het aangemaakte account aan je naam waardoor duidelijk wordt dat jij voor dit bedrijf werkt. De koppeling van prive en werk kan zodoende worden gemaakt. Men kan zo ook in kaart brengen welke activiteiten je allemaal doet en hoe zich dit verhoud tot je prive situatie. Laten we eerlijk zijn, op je werk gedraag je je zakelijker/professioneler dan in de thuis of privesfeer.
ochtendwerk/thuisJe checkt je telefoon op berichten van socials als Facebook, Whatsapp etc.Of je zoekt even iets op via internet. Of je logt op je werk in op je prive accounts etc. Al deze data wordt verzameld, inclusief je reacties,likes etc.Conversaties op je werk die je deelt in een post op socials.
middagje gaat naar huisLocatie via je smartphone, wearables of auto. Instructies geven aan smart apparaat
middagnet thuisLocatie via smartphone of andere wearables. Instructies geven aan smart apparaat
middagkokenVan te voren op internet een recept opzoeken(is een optie). Instructies geven aan smart apparaat
avondtv kijkenGebruik maken van smart tv, slimme meter brengt het stroomgebruik in beeld
avonddouchenSlimme meter registeert gebruik electra, water en stroom.
avondtv kijken/slapenWearables geven verschillende data door. Instructies geven aan smart apparaat

Wellicht dat er in dit plaatje hierboven nog het e.a ontbreekt. Dit ziet er voor iedereen uiteraard weer anders uit. Het gaat erom welke mogelijkheden men op dit moment heeft om data van een persoon of gezin te verzamelen. Via je smartphone en wearables is veel persoonlijke data af te leiden zoals je locatie,je zoekgeschiedenis,interesses en je gebruik van social media. Denk ook eens aan alle apps/aparaten die zijn gekoppeld aan je telefoon. Alles waar smart voor staat kan dus informatie verzamelen en doorgeven. Zodoende kan er een steeds beter beeld worden gevormd van iemands denken en handelen.

Digitaal ID

Er lopen op dit moment verschillende wereldwijde intiatieven voor de introductie van een digitaal id. Een aantal van deze initiatieven staan hieronder opgesomd. De uiteindelijke bedoeling is dat iedere persoon op deze aardbol een digitaal ID bewijs krijgt. Uit deze initiatieven blijkt dat deze ID meer inhoud dan alleen maar je persoonsgegevens. Er zullen steeds meer “diensten”worden gekoppeld aan dit ID zoals bijvoorbeeld, je bankrekening,communicatie met de overheid en diensten en medische zorg. Vooral die laatste wordt steeds duidelijker.

Europese Unie digitaal id(EID)

UN digital ID

A blueprint for digital identity (WEF)

ID2020 Alliance

Known Traveller Digital ID

Next steps outlined for UK’s use of digital identity(UK)

Digital identification: A key to inclusive growth

Digitale Identität(Germany)

Kamerbrief omtrent digitale identiteit

onderzoek naar self-sovereign-identity(SSI)

Blockchain in healthcare

DIF

TNO video SSI

Europes digital future

Mastercard digital id