Wat weten we eigenlijk zelf?

Leestijd: 2 minuten

Wat weten we eigenlijk zelf? De meeste kennis is “externe” kennis, of terwijl kennis die we opdoen op scholen, media en van “experts”. Zogenaamde experts of wetenschappers die op hun beurt ook weer een indoctrinerende opleiding hebben genoten .Wat overigens niet wil zeggen dat al het geleerde “onzin “is. Afijn, u weet hoe dit in zijn werk gaat. Het systeem houdt zichzelf in stand op deze manier.

Ik kom zelf uit het noorden van het land. Ik ken de verhalen van mijn opa over de tweede wereldoorlog en over het werken in het veen. Onder bizarre omstandigheden en voor een schamel loon werkte men dagenlang in het veen om toch wat inkomsten te hebben. Het grootste deel van het gestoken turf werd getransporteerd naar het westen. En wat dacht u van al die kanalen die met de hand werden gegraven en de diverse spoorlijnen die destijds werden aangelegd.

Een groot deel van de kanalen is inmiddels gedempt en spoorlijnen werden opgeheven. De lintbebouwing en rijen bomen herinneren nog aan die tijd. Wat een tijd moet dat zijn geweest. En tijd vol afzien voor vele gezinnen. Uiteraard waren er, ook in die tijd individuele (groepen) mensen en maatschappen die grof geld wisten te verdienen. Dat is altijd al zo geweest en is nu niet anders.

We zitten vast in een narratief dat is opgelegd en waaruit het steeds moeilijker wordt te ontsnappen. Ik dacht hier gisteren nog even over na en kwam op de volgende theorie. Uiteraard zijn hier allerlei varianten op te bedenken, maar het gaat om het principe. In dit principe ga ik uit van ouders van rond de 20. Het jaartal is willekeurig gekozen, maar zoals gezegd zijn hier talloze variaties in mogelijk.

 • In 2018 wordt de huidige generatie geboren.
 • In 1998 wordt de 1e generatie geboren
 • In 1978 wordt de 2e generatie geboren.
 • In 1958 wordt de 3e generatie geboren.
 • In 1938 wordt de 4e generatie geboren.
 • In 1918 wordt de 5e generatie geboren.
 • In 1898 wordt de 6e generatie geboren.
 • In 1878 wordt de 7e generatie geboren.
 • In 1858 wordt de 8e generatie geboren.
 • In 1838 wordt de 9e generatie geboren.
 • In 1818 wordt de 10 generatie geboren etc.etc

Zoals ik al zei, zijn er allerlei variaties mogelijk. Het gaat mij erom dat het steeds moeilijker wordt om onze echte geschiedenis te achterhalen. Helemaal omdat er door introductie van de smartphones steeds minder met elkaar wordt gesproken. Verhalen van vroeger krijgen steeds minder betekenis, totdat deze is verdwenen. Ik kom zelf uit de 1e generatie en ken de verhalen van mijn opa over WO2. Ook ken ik de verhalen over werken in het veen, maar meer dan dat ook niet.