Overal vraagtekens bij zetten?

Leestijd: < 1 minuut

Sportwedstrijden die worden gestaakt en zonder publiek worden uitgespeeld. Momenteel meer regel dan uitzondering. In diverse podcasts wordt door verschillende supporters aangegeven, dat men tijdens een gestaakte wedstrijd, voor hun onbekende mensen in hun vak zagen zitten. Juist dat deed me denken aan de demonstratie op het museumplein van januari 2022. De vele romeo’s die men tijdens deze demonstratie werden ingezet waren mijns inziens ook de oorzaak van de schermutselingen die plaatsvonden. Dat daarbij onschuldige demonstranten zomaar uit het niets werden geslagen staat me nog scherp op het netvlies.

Waar ik verder aan moest denken was het moment dat degene die het live verslag verzorgde een bekende tegen kwam, namelijk Max van den B. Uiteraard kennen en promoten deze zogenaamde alternatieve mediakanalen elkaar. Tevens zijn het acteurs of beïnvloedbare mensen die ervoor zorgen dat o.a. politici op een voetstuk worden geplaatst. Daarmee bedoel ik, de in scène gezette bedreigingen waarin mensen met een kritische blik op de wereld worden neergezet als malloten. En juist dat is ook de bedoeling.

Dat dergelijke romeo’s ook in stadions kunnen zitten, is een reële optie. Hoe kan het anders dat. ‘echte’ supporters die al jaren in het stadion komen deze mensen niet herkennen. En dan plots wordt een experiment uit 2007 van de KNVB van stal gehaald. En laat dit nu precies passen in de gecontroleerde digitale wereld waarin steeds meer beperkingen kunnen worden opgelegd. Maar goed, mensen willen voetbal kijken en accepteren daarom de komende maatregel om hun vingerafdruk te koppelen aan hun wedstrijdkaartje.

Je creëert een probleem en geeft tevens de oplossing.