Iets uit het niets – deel 2

Leestijd: 2 minuten

Geld is een machtsmiddel, een middel dat zorgt voor corruptie en het slechte in de mens naar boven brengt. Geld is misschien wel het slechtste wat de mens ooit heeft kunnen bedenken. Vooral omdat het van invloed is op ieder persoon, er is geen alternatief en er valt niet aan te ontsnappen. Je kunt de invloed wel enigszins beperken door bijvoorbeeld de afhankelijkheid te verkleinen. Door bijvoorbeeld zelf je groenten e.d. te verbouwen voorkom je dat je voor iets betaald wat de natuur je aanbiedt. Iets wat vroeger vanzelfsprekend was en wat de kennis naar een hoger niveau heeft gebracht. Die kennis is nu niet meer vanzelfsprekend, want wie heeft verbouwd er tegenwoordig nog zijn eigen groenten?

Kennis

Als je voldoende kennis hebt over een bepaald onderwerp, dan heb je uit je persoonlijke ervaringen een manier van werken ontwikkeld, dat is gebaseerd op proberen en ervaren. Tegenslag werkt daarbij niet altijd motiverend, maar daar leer je juist van en zal je het een volgende keer op een andere manier proberen. Door te proberen komt de creativiteit in je naar boven en ga je dingen op een andere manier aanpakken. Iets wat goed werkt , kan misschien nog wel beter. Als deze kennis (belangeloos)overgebracht wordt naar volgende generaties wordt dit verankerd in de samenleving.

Ik heb ‘belangeloos’ maar even tussen haakjes gezet om aan te geven dat dit wellicht de ‘verkeerde afslag’ is geweest die de mens heeft genomen. Belangeloos heeft men ingeruild voor betalen. Tegenwoordig moet je overal voor betalen, zelfs voor de meest vanzelfsprekende dingen. Vrijwel niets is meer belangeloos.

Invloed

Geld heeft het slechtste in de mens naar boven gehaald. In alle lagen van de samenleving zie je dit terug. Geld zorgt voor polarisatie, oorlog en corruptie. Geld = macht.

Galadriel:
De Ring ging naar Isildur, die deze ene kans had om het kwaad voor altijd te vernietigen. Maar de harten van Mensen zijn gemakkelijk te bederven, en een Ring van Macht heeft een eigen wil.

Personen uit de geschiedenis die zich uitroepen tot leider. Leider van een groep gelijkgestemden, dat uit is op macht. U kent waarschijnlijk wel de verhalen van plunderingen en moorden die zich wereldwijd geschiedkundig hebben voorgedaan. Althans als u gelooft in de chronologie die men op school krijgt aangeleerd.