Iets uit het niets – deel 1

Leestijd: 2 minuten

Je wordt geboren in een gezin, in een familie en omgeving waar je zelf geen inbreng in hebt gehad. Je had hierin geen keuze, wat op zich al zorgt voor verschillen tijdens de opvoeding. Het maakt natuurlijk wel uit in welke omgeving je opgroeit en welke normen en waarden je bijgebracht worden. Maar ook, welke blik op de wereld je ouders je meegeven en of ze je leren om een kritische denker te zijn. Helaas om te zeggen speelt geld in een groot deel van de gevallen ook een rol. Al lukt het sommigen ouders om de invloed hiervan te beperken, ook al hebben ze hier zelf de pijn van. Niet iedereen heeft dezelfde kansen. Kansen die niet voor iedereen zijn weggelegd, maar samenhangen met een mix van keuzes die je voor een groot deel niet eens zelf in de hand hebt.

Als je opgroeit in een gezin met hard werkende ouders met een laag inkomen, wil dat niet zeggen dat je ongelukkig hoeft te zijn. Anderzijds, als je opgroeit in een rijk gezin, dan hoeft ook dat niets te zeggen over het geluk dat je ervaart. Hoe je wordt opgenomen in een gezin en welke sfeer er hangt, hebben een grotere invloed op het welzijn dan dat van geld. Neemt overigens niet weg dat geld geen belangrijke rol heeft, maar wel een waar niet bewust voor is gekozen. Het is een keuze die voor ons gemaakt is en maakt deel uit van een groter systeem van keuzes waar we zelf geen invloed op hebben gehad en ook nu nog steeds niet hebben.

Er was een tijd waarin we blijkbaar geld geaccepteerd hebben als betaalmiddel. Er werd een waarde toegekend aan munten en papier en in de wet werd dit vastgelegd als wettig betaalmiddel. Dat is even in het kort hoe het zal zijn gegaan. Er zullen uiteraard vele video’s en websites zijn die een uitleg geven over de details, maar dat even terzijde.

Hoe meer geld je hebt, des te meer je kunt kopen, logisch toch? Uiteraard moest een dergelijk betaalmiddel, laten we dit nu een systeem noemen, worden beheerd. Er moesten immers geld worden bijgemaakt om te voorzien in de behoefte? Daarmee was de bank geboren. Een bank bestaande uit mensen die het geldsysteem beheerden en daarmee dus boven het systeem stonden. Er ontstonden invloedrijke families die een systeem in handen hadden dat wereldwijd werd en nog steeds wordt gebruikt.