Leestijd: 2 minuten

Ik denk nog met weemoed aan de tijd dat ik als kind buiten aan het spelen was. Een periode waarin er op persoonlijke ervaringen na, niets aan de hand leek. Persoonlijke ervaringen die, zoals werd verteld door menig persoon uit mijn omgeving deel uitmaakten van je leven en waar je eigenlijk alleen maar sterker door zou worden. Ik ben nu midden 40 en de wereld lijkt gekker dan ooit tevoren. Maar is dit echt zo, of is het juist het bewustzijn wat is veranderd? Want was het 40 jaar geleden echt beter dan nu?

Kennis = data

De intrede van het internet heeft een boost gegeven aan onze kennis van de wereld. Waarom kregen we toegang tot deze kennis en met welke reden? Een voor de hand liggend antwoord is data. Men weet wat u zoekt en waar u interesses liggen. Men creëert een dataprofiel van u en uw huisgenoten. Ik heb al vaker geschreven dat dit al begint op het moment dat kinderen naar school gaan. Men heeft het gebracht als hulpmiddel, maar het neemt steeds meer de functie over van alle aspecten die het de moeite waard maken om voor te leven. Dit klinkt zwaar, maar met de komst van het digitale identiteitsbewijs welke gekoppeld wordt aan uw rijbewijs, patiëntendossier, energieverbruik, uw bankrekening en ga zo maar door. Met een beetje fantasie wordt duidelijk dat met de komst van een digitaal identiteitsbewijs de weg wordt geopend naar een wereld waarin alle aspecten van ons leven in data digitaal wordt vastgelegd,

Winkelen met een scanner is al zo goed als ingeburgerd. Deze data kan simpel aan een digitaal identiteitsbewijs worden gekoppeld nietwaar? De slimme meter registreert energie- en watergebruik. De zogenaamde ‘slimme’ apparatuur die u thuis heeft geïnstalleerd om het uzelf makkelijker te maken. Wellicht heeft u elektrische fietsen of een auto in uw bezit. Duidelijk is dat er toegewerkt is en wordt aan de elektrificatie van zo’n beetje alles. Tja, en welk middel kan dan worden gebruikt om de mensen in toom te houden? Juist, dat.