Transitie van het onderwijs

Leestijd: < 1 minuut

Het onderwijs bevindt zich in een transitie of hybridefase zoals je wil. Alleen al de digitalisering en de toenemende mogelijkheden van kunstmatige intelligentie laten dit steeds duidelijker zien. De rol van de leerkracht gaat de komende jaren veranderen en naar ik inschat is het maar de vraag in hoeverre er straks nog leerkrachten nodig zullen zijn. Onderwijs zal steeds meer op afstand plaatsvinden, op eigen niveau en in eigen tempo.

The fourth industrial revolution

Een tijdje terug plaatste ik een artikel over de macht van Google in het onderwijs. De ervaring spreekt dat men in het onderwijs vooral cloudcontracten afsluit met Google en Microsoft en veelal met beide. Maar ook Apple en IBM timmeren hard aan de weg. Toevallig zijn dit ook de bedrijven die nu de ‘fourth industrial revolution‘ voortstuwen.

Het gaat uiteraard om de data die verkregen wordt, dat is wel duidelijk. Natuurlijk biedt de inzet van kunstmatige intelligentie veel voordelen voor de leerling en leerkracht. De leerling krijgt directe feedback op niveau en de leerkracht heeft veel minder werkdruk. Volgens het rapport van Unesco zal de digitalisering en de ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie en neurowetenschappelijk onderzoek een grote rol spelen in de transitie van het onderwijs.

bronnen: