Leestijd: 3 minuten

Het concept van leylijnen werd in het begin van de 20e eeuw gepopulariseerd door Alfred Watkins. Hij stelde voor dat oude beschavingen deze energetische paden gebruikten als navigatiemiddel en voor het vestigen van heilige plaatsen.

Mede dankzij de video’s van Michelle Gibson werd ik nieuwsgierig naar deze leylijnen. Of is het een zoveelste poging om de mens af te leiden van zijn echte afkomst? Om hier überhaupt mee verder te gaan heb ik eerst gekeken naar de uitleg van het uiterst ‘betrouwbare’ Wikipedia. Ik zeg dit met enige sarcasme, omdat, als men het daar heeft over pseudowetenschappelijke verklaringen, dan triggert mij dat om daar mee verder te gaan.

Een aantal pseudowetenschappelijke theorieën verklaren de leylijnen uit eigenschappen van de aarde, waarbij de mens bewust of onbewust bouwt op leylijnen, of bij voorkeur op knooppunten van leylijnen. Van leylijnen wordt dan gezegd dat het magnetische banen zijn, energiebanen, of mystieke banen. Volgens de mensen die daarin geloven, zijn deze leylijnen niets anders dan kaarsrechte banen van energie, waar in een ver verleden christenen en anderen hun heiligdommen op bouwden: lijnen van 10 centimeter, maar ook van een meter breed. Bekend zijn in dit verband de lijnen tussen de staande stenen van Stonehenge, de Egyptische piramiden en de Drentse hunebedden. Dat zouden knooppunten zijn van zulke krachtlijnen.

Uiteraard is er ook een wetenschappelijke verklaring:

De meeste wetenschappers schenken weinig aandacht aan leylijnen omdat nog nimmer wetenschappelijk is aangetoond dat ze enige betekenis hebben. Rechte lijnen zijn bij elke willekeurige groep punten aan te wijzen zoals uit verschillende publicaties blijkt (zie hieronder bij externe links). Een ander punt van kritiek is het feit dat de verschillende plekken waardoor leylijnen worden getrokken vaak ontstaan zijn in verschillende perioden, die soms duizenden jaren uiteen liggen. Met natuurwetenschappelijke meetinstrumenten kunnen deze banen ook niet vastgesteld of aangetoond worden.

Zoals ik in een eerder artikel al schreef, lijken o.a bomen, gebouwen en constructies een bijzondere rol te vervullen in dit geheel. De leylijnen kunnen we niet zien, maar wel voelen. Ik weet niet of u er wel eens op gelet heeft, maar als ik in het bos loop geeft me dat een goed en ontspannen gevoel. Pas daarbij overigens wel op voor de wolf, want een uitstapje naar het bos is tegenwoordig niet meer zonder gevaar. Om maar aan te geven dat men niet veel moeite hoeft te doen om u vooral niet naar het bos te laten gaan, maar dat terzijde.

Dat men in de wetenschappelijke verklaring aangeeft dat men deze theorie in twijfel trekt, omdat deze leylijnen worden getrokken in verschillende perioden, dat is nogal logisch als je weet dat de elite wel degelijk op de hoogte is van het bestaan hiervan. Men wil natuurlijk niet dat het gepeupel hiervan op de hoogte is en er eventueel gebruik van zou kunnen maken. Wellicht dat het met de kennis die deze elite heeft makkelijk is om dergelijke lijnen te verstoren of helemaal te verwijderen. Dit zou kunnen door gebouwen ,constructies of bomen weg te halen of te verplaatsen en kanalen te dempen. Dit verplaatsen zou dan dienen als afleiding. Vaag? Het klinkt voor mij logisch. Waarvoor denkt u dat al die oorlogen dienen en gediend hebben? Om te vernietigen uiteraard! Op oude foto’s zijn vaak prachtige gebouwen te zien die voorzien zijn van een soort antenne . Deze antenne zou de energie uit de leylijnen kunnen hale, het zogenaamde “oogsten” waar Michelle Gibson het ook over heeft. ik moet zeggen dat van al de (complot)theorieën, is dit er wel een die ik het meest logisch vind. Al is het alleen maar dat je deze energie zelf kunt voelen, maar er wellicht geen aandacht aan schenkt. Meer bewustzijn en meer uitgaan van de signalen die je lichaam geeft zou daarbij kunnen helpen. Maar goed, in een wereld waarin de mens graag geëntertaind wil worden, zal dit voor velen van ons niet zijn weggelegd.

Hieronder een aantal verwijzingen naar bronnen, mocht u geïnteresseerd zijn in verder onderzoek.

bronnen: