Leestijd: 2 minuten

De meesten werken zo’n 8 uur per dag of gaan 5,5 uur per dag(basisschool) of langer naar school. De meeste gesprekken na school en/of werktijd gaan over werk of school en wat er daar gebeurd is. Veel mensen werken na deze tijd nog door aan werk wat is blijven liggen of moeten nog huiswerk maken. Ongeveer 1/3 deel van de dag ben je dus bezig met werk en/of school, maar waarschijnlijk langer. Hiermee bedoel ik ook het denken en praten over werk en school. Laten we uitgaan van een gemiddelde werkdag van 8 รก 9 uur. Stel je staat om 6:00 uur op en gaat om 7:00 uur van huis naar je werk. Laten we als voorbeeld stellen dat je om 17:00 uur weer terug bent van je werk. Dan ben je met elkaar toch zo’n 11 uur kwijt ,van de 24 uren die een dag telt, meer dan een 1/3 deel dus.

Thuis aangekomen bespreek je je dag en maakt je klaar om te eten of wellicht moet je dit zelf ook nog doen. Laten we stellen dat je rond een uur of 6 aan tafel kunt. Wederom een uur voorbij voordat je echt aan je welverdiende rust kunt gaan beginnen. Uiteraard is elke thuissituatie weer anders, maar velen zullen het geschetste plaatje wel herkennen. Na het afruimen begint de echte vrije tijd en kunt u er eens lekker voor gaan zitten om het aangeboden entertainmentprogramma dat ons dagelijks wordt voorgeschoteld te bekijken. We zijn inmiddels ruim 12 uur verder, een halve dag dus.

Je was om 17 uur thuis en besluit rond 22:00 uur op bed te gaan. Al met al zo’n 5 uur vrije tijd ,iets meer dan een 1/6 deel van de dag. Er blijven nog 8 uren over om bij te komen van weer een vermoeiende dag. Wederom 1/3 deel.

  • werk-school gerelateerd ongeveer 3/6 deel. Komt neer op zo’n 12 uur.
  • vrije tijd ongeveer 1/6 deel Komt neer op zo’n 4 uur.
  • slapen ongeveer 2/6 deel Komt neer op zo’n 8 uur.

En dat iedere dag maar weer. Gaan we uit van een werkweek van 5 dagen(120 uren).

  • werk-school gerelateerd ongeveer 3/6 deel. Komt neer op zo’n 60 uur .
  • vrije tijd ongeveer 1/6 deel Komt neer op zo’n 20 uur.
  • slapen ongeveer 2/6 deel Komt neer op zo’n 40 uur.

Gaan we uit van een maand van 24 werkdagen( 576 uren).

  • werk-school gerelateerd ongeveer 3/6 deel. Komt neer op zo’n 288 uur .
  • vrije tijd ongeveer 1/6 deel Komt neer op zo’n 96 uur.
  • slapen ongeveer 2/6 deel Komt neer op zo’n 192 uur.

We besteden dus net zoveel tijd aan werken dan we besteden aan vrije tijd en slapen samen. Iedere ochtend gaat die stomme rotwekker weer om je te herinneren dat je je nog steeds in de matrix bevindt.