Leestijd: 2 minuten

Eigenlijk best gek als ik er zo over nadenk. Pas sinds vorig jaar begon ik mijzelf meer af te vragen over hoe onze economie en onze maatschappij in elkaar zit. Je komt dan achter dingen die je echt aan het denken zetten over je leven tot dusver. Bij mij heeft het opgeleverd dat ik mijn twijfel en irritatie kon plaatsen en erachter kwam dat het niet eens zozeer aan mijzelf lag. Ik heb tot dusver niet het gevoel dat ik ten alle tijde mijzelf kan blijven in onze huidige ingerichte maatschappij. De schaduw van democratie die als een mist aan het optrekken is heeft mede voor deze gevoelens gezorgd. Het gecreëerde gevoel dat je er als individu toe doet en anderzijds voor wappie uitgemaakt worden als je ergens een andere mening over hebt. De afgelopen twee jaren heb ik bevestiging gekregen van het feit dat de mens ook niet anders wil. Al sinds de Franse Revolutie worden we gedwongen ons in een bepaalde richting te begeven, maar dat wisten de generaties van toen ook. Ze hadden geen internet en dus niet de communicatiemiddelen die wij nu wel hebben. Dat zou in ons voordeel moeten zijn, zou je zeggen. Nee, niets is minder waar.

Ze hebben ons internet gegeven zodat ze ons onder controle kunnen houden. Door hun algoritmes kunnen ze de massa in de gaten houden en de rotte appels er tussen weghalen. Ze hebben het echter slim gespeeld. Ik kom bijvoorbeeld nog uit een generatie dat we op de donderdagen bij de werkgever langs moesten om ons salaris op te halen. Daarna moesten we verplicht een bankrekeningnummer nemen, weer daarna was er email etc etc. We zijn nu op een punt beland dat mensen al boos worden als je niet snel genoeg reageert op een berichtje. Feitelijk gezien wordt er verwacht dat we 24 uur per dag aan staan. We hebben geen rust meer in onze donder en zijn voortdurend bezig met onze smartphones en dergelijke. Mensen zijn verslaafd geraakt en hebben het gevoel niet meer anders te kunnen.

Nee, dit is niet het leven wat ik mijn en uw kinderen toewens. En als we niet onder ogen willen zien wat de echte oorzaak is, zie ik dit ook niet snel veranderen.