Leestijd: 2 minuten

Als je erachter komt of weet hoe de wereld “echt ” in elkaar zit, dan vraag ik mijzelf af waarom ik dit niet al in het primair of voortgezet onderwijs heb geleerd. Waarom werd er toen niet verteld dat een kleine groep mensen praktisch de hele wereld bezit. Dat had mij tot voor kort een hoop illusies bespaard.

Nu ik weet dat niet onze regering, maar dat kleine groepje “elite” bepaald wat we mogen weten en wat we vooral niet mogen weten. We leven al twee eeuwen in onze eigen vissenkom waarin er van boven soms wat voer wordt gegooid zodat we wel bij de les blijven en vooral niet verder en kritisch gaan nadenken. Opgestelde leerlijnen voor het primair en voortgezet onderwijs waarin totaal geen uitdaging ligt voor onze huidige generatie en waarin kinderen dom worden gehouden. Daarbij ligt de focus op het begrijpend lezen, kinderen moeten vooral kritisch kunnen lezen en goed begrijpen wat er staat en hoe dat te interpreteren.

In een tijd waarin sommigen van ons eindelijk begrijpen dat het (jeugd)journaal doorspekt is met leugens en halve waarheden en kinderen en volwassenen totaal gehersenspoeld raken. Men doorziet niet wat er aan de hand is, mede omdat men ook niet het grotere plaatje ziet of wil zien. Men heeft ook niet de behoefte of kennis om uit te zoeken hoe het nu echt zit. Leerkrachten schijnen dit ook niet te weten. Als men mij dit als kind had verteld, dan had ik toch een hele andere kijk gehad op de wereld en mijn mogelijkheden daarin. We worden al tweehonderd jaar dom gehouden en liegen nog steeds over de waarheid. Kortom wat heeft begrijpend lezen voor nut als de waarheid niet wordt geschreven/verteld.

Men inachtneming van de waarheid kunnen we stellen dat we het grootste gedeelte van de dag in dienst staan van deze elite. Wat onze kinderen leren, welke banen en functie er zijn, bij welke bedrijven we werken, social media, de wetenschap, big pharma, of er een recessie of depressie komt etc. etc. Er lijkt geen ontkomen aan.

We moeten leren om verder te kijken dan de vissenkom waarin we zitten en de zeeën gaan verkennen om te ontdekken, te leren, maar vooral genieten van wat het leven ons “echt” heeft te bieden.