De gecreëerde vrijheid

Leestijd: 2 minuten

Het is eigenlijk gek hoe je als persoon kunt veranderen in je manier van denken en doen. Zoals reeds eerder geschreven zat ik in maart samen met mijn gezin voor de tv naar de toespraak van Rutte te luisteren. En wat waren we onder de indruk, dat zeker, want zoiets hadden we toch nooit meegemaakt! Dit moest toch wel om een ernstige zaak gaan. Gedurende de ‘pandemie’ veranderde dat echter.

Ik wilde zelf meer kennis opdoen van datgene van wat er aan de hand was. Ik wilde op basis van eigen onderzoek er een eigen oordeel aan kunnen geven en ging op zoek naar alternatieve berichtgeving. Ik moet zeggen dat er vanaf dat moment een ‘wereld’ voor mij open ging. Echter ook een wereld waarin men zeer kritisch moet zijn in het selecteren van bronnen en waar je zo nu en dan ook even afstand van moet nemen.

Je moet jezelf altijd vragen blijven stellen

Zo vond ik de berichtgeving omtrent het virus nogal opdringerig. Zo van, laten we de mensen eens goed duidelijk maken hoe ernstig deze situatie is, maar dan ‘over the top’. En natuurlijk, als je iemand verliest aan corona dan is dat verschrikkelijk erg en snap je niet waarom er mensen zijn die dat niet zo zien. Zo wordt de situatie ook telkens in de media geschetst, zonder daarbij feiten te melden die het verhaal compleet maken zoals bijvoorbeeld of er sprake was van onderliggend lijden of onder welke situatie/omstandigheden. Niet dat het de situatie minder erg zou maken, maar dan heb je wel een op feiten gebaseerd artikel. Zowel de media als de regering doet er alles aan ons de ernst van de situatie in te laten zien. Blijf nuchter, hoe moeilijk dat in deze situatie ook is en blijf jezelf vragen stellen. Ga op zoek naar feiten en verbanden.

Wie, wat, waarom, wanneer, waar en hoe vragen waarmee je jezelf uitdaagt tot het zoeken van antwoorden. Zoek naar meerdere bronnen die bevestiging kunnen geven en zie en beleef dat er ook een andere kant van het verhaal bestaat. Een andere kant die bestaat uit experts uit allerlei vakgebieden met een wetenschappelijke onderbouwing. Een kant waarin zich mensen begeven die zelf op zoek zijn naar antwoorden en zich een eigen mening vormen en daarover schrijven.

We moeten elkaar steunen

Vele zorgmedewerkers maken zich zorgen over het zich laten vaccineren. De dwingende boodschap vanuit de regering en de media zorgen voor onrust omdat men het gevoel heeft geen keus te hebben. Mensen in de zorg zijn niet gek. Ook zij horen de verhalen over het vaccin en de onwetendheid over de werking, als die er al is.

Wat u geloof ook is, welke politieke partij u ook aanhangt of wat uw opleidingsniveau ook is (van Dissel). We moeten onze principes aan de kant zetten en samen optrekken. Stel uzelf vragen en probeer een geheel beeld te krijgen van wat er hier aan de hand is. Breng beide kanten van het verhaal in beeld en uw komt waarschijnlijk tot een hele andere benadering dan u tot dusver bent gekomen. Mensen die roepen vaak maar wat. Gekkies, wappies en wat al niet meer. Dat zijn voornamelijk mensen die maar één kant van het verhaal (willen) zien.

We leven al jarenlang in een gecreëerde vrijheid. Vrijheden die ons nu worden ontnomen. En waarom? Op die vraag mag u het antwoord geven.