Leestijd: 2 minuten

Door al de misère die we dagelijks voorgeschoteld krijgen zou je bijna vergeten wat er echt belangrijk is in het leven. Al vele generaties wordt ons ingeprent hoe belangrijk geld wel niet is, voor nu en later. Dat geld uit het niets wordt gecreëerd, dat is voor velen niet belangrijk. Nou ja, niet belangrijk, men weet ook vaak niet beter. Er zijn niet veel mensen die zich afvragen waarom we deel uitmaken van een dergelijk systeem. Een systeem dat ongelijkheid creëert, al vanaf het moment dat men wordt geboren. Want onder het deken van kansengelijkheid wordt gesteld dat de individu het verschil maakt en de rest maar bijzaak is.

Doemdenken

Oké, ik wil ook geen spelbederver zijn. Laten we aannemen dat dit zo is en dat geld of waar je wieg heeft gestaan geen grote invloed heeft gehad op je ontwikkeling. Wellicht heb je er meer moeite voor moeten doen dan….. Afijn, dit soort discussie krijg je dus……

Een systeem dat ongelijkheid creëert, al vanaf het moment dat men wordt geboren. Want onder het deken van kansengelijkheid wordt gesteld dat de individu het verschil maakt en de rest maar bijzaak is.

Maar goed, de vraag wie of wat het financiële systeem heeft gecreëerd wordt niet belangrijk gevonden. En waarom zou je? Eenmaal binnen het onderwijssysteem wordt je klaargestoomd om deel te nemen aan de grotendeels al ingevulde maatschappij met al zijn hiërarchieën waarbinnen jij je plek nog moet gaan vinden. Hoe hoger opgeleid, des te geïndoctrineerder, zo lijkt het. Een goed baan met bijbehorend salaris etc. etc. De meeste spreekpoppen in de media zijn immers opgeleid door universiteiten als Hanze, Erasmus en noem ze allemaal maar op. Vele mensen om u heen zullen dit onzin vinden. Zij accepteren het verhaal en daarmee het systeem. Zij hebben niet de beschikking om tot kritisch denken te komen. Want velen en er zullen ongetwijfeld uitzonderingen tussen zitten, lopen achter de kudde aan. Het is en blijft onvoorstelbaar dat vragen die zo zwaar drukken op ons levenspad onbeantwoord blijven.Althans voor de massa.