De professionaliteit van de ontkenning

Leestijd: 2 minuten

Collega’s op de werkvloer die roepen dat het ze allemaal niets uitmaakt en dat ze maar al te graag de vaccinaties nemen. De historie en kennis daaromtrent is voor hun niet belangrijk. Men wil graag reizen en dingen doen. Daarvoor heeft men veel, zo niet alles over. Je werkt als leerkracht voor de overheid en derhalve wordt er een professionele houding van je verwacht. Als een leerling iets vraagt omtrent je politieke keuze of hoe je denkt over vaccineren dan ben je professioneel als je zegt, ‘daar laat ik mij niet over uit’. Tevens hoor ik collega’s situaties schetsen uit de privésfeer van discussies omtrent het vaccineren. ‘Nee, ik wil niet de mening weten van anderen om mij heen. Vooral niet als dat een andere mening is dan die van mijzelf.

Mondkapjes

Ach, kinderen maken niet zo’n probleem van het dragen van mondkapjes, dat zijn voornamelijk de volwassen. Kinderen zijn allang blij dat ze weer naar school mogen, dus nemen het dragen van mondkapjes voor lief. En zo wordt er een generatie klaar gestoomd voor het nieuwe normaal? Een nieuw normaal waarin we de mening van anderen ontkennen. Men snapt niets van de regels, maar blijf professioneel en stel geen vragen! Is dit een onderdeel van het nieuwe normaal. Een nieuw normaal waarin de talkshowgasten, de overheid en zijn denktanks en de daaronder gelegen ‘ringen’ bepalen wat er op de werkvloer gebeurt.

Men praat over het vaccineren net alsof men praat over de aanschaf van een pak waspoeder. Welk merk heb jij gehad. Ben jij er ziek van geweest? Nee, ik had nergens last van of ja, ik ben er erg ziek van geweest. Het is bizar, werkelijk bizar om de illusie te zien waarin deze mensen leven. Deze mensen hebben totaal geen weet van wat er speelt en willen dit ook niet weten. Je bent professioneel als je de discussie uit de weg gaat. Filosofie is ten dode opgeschreven want je mag nergens meer een andere mening over hebben.