Mondkapjes en social media

Leestijd: 2 minuten
Afbeelding

De WHO geeft aan dat het dragen van een mondkapje na vaccinatie noodzakelijk blijft.

Zowel de regionale, sociale en landelijke media zijn er weer als de kippen bij om te zorgen voor een breed draagvlak wat betreft de informatievoorziening.

Tevens zie ik berichten voorbijkomen dat Angela Merkel het gebruik van social media en smartphones aan banden willen leggen. Dit alles in strijd tegen het virus. De combinatie van beide items deed me denken aan een land waarin het dragen van mondkapjes gemeengoed is en waarin social media heftig gecensureerd en gecontroleerd wordt door de overheid.

Update 10:54

Wat rechtvaardigt het wereldwijde beleid wat momenteel gevoerd wordt? Hoe het precies zit? Daar zullen we vast en zeker wel achter komen, maar dan is het kwaad wellicht al geschied. We kunnen de maatregelen echter wel in een bepaalde context plaatsen zonder daarbij direct een oordeel te vellen. Want zoals ik u al meerdere malen heb verteld blijkt toeval wel te bestaan. Althans als we de media moeten geloven.

In dit artikel wil ik wat dieper ingaan op de mogelijke verbanden die gelegd kunnen worden m.b.t China. Nogmaals, ik ben geen kenner. Ik probeer echter middels deze website u te informeren over zaken waarover u en ik normaliter niet zo snel bij stil staan.

Vanmorgen berichte ik reeds een artikel betreffende de mondkapjes en social media. Hoe zit dat eigenlijk met het dragen van mondkapjes in China? Vorig jaar zat ik samen met vrouw op het terras in Volendam, waar zoals u wellicht weet veel Chinese toeristen vertoeven. Velen van hen droegen ook daar een mondkapje, iets waar ik toen wel raar van opkeek. Hoe bizar is het, dat we hier nu dagelijks mee worden geconfronteerd.

Ik heb een aantal artikelen omtrent dit thema doorgelezen.Het is echter lastig om te beoordelen wat nu klopt en wat niet. Mede, gezien het feit dat we te maken hebben met een communistisch land en we ons moeten afvragen wat er aan nieuws naar buiten komt ook wel de waarheid is.

De voornaamste reden waarom Aziaten wel zwichten voor het mondkapje en wij (nog) niet, kan verklaard worden door de invloed van de traditionele Chinese geneeskunde, waarbij ademhaling centraal staat voor de gezondheid en het inhaleren van slechte lucht of “schadelijke wind” de oorzaak is van kwalijke ziektes.

In o.a China is het dus normaal dat je een mondkapje draagt. Ik denk dat het verplichte karakter en het communistisch beleid daar ook zeker in meespeelt. Het mondkapje wordt ook door de media omarmd en breed uitgemeten met koppen als:

  • Rare mondkapjes uit China blijken achteraf lang zo gek nog niet
  • Waarom wil Nederland (nog) niet aan de mondkapjes? En nog 5 vragen
  • Wat Nederland van China kan leren? Dat je mondkapjes moet dragen

Het lijkt erop dat de media alvast een voorproefje neemt op het nieuwe normaal.