Klop klop, wie is daar?

Leestijd: 3 minuten

Wellicht een van de belangrijkste levensvragen en toch hoor je er bijna niemand over. Hoe kan het dat je hart klopt en wat zorgt hier voor? Google maar eens en je zal ongetwijfeld uitkomen bij bijvoorbeeld het volgende antwoord:

The heart’s rhythm is controlled by a natural pacemaker (the sinus node/sinusknoop) in the right upper chamber (atrium). The sinus node sends electrical signals that normally start each heartbeat.

Een video met uitleg vindt u o.a. hier.

Maar goed, dat geeft nog steeds geen antwoord op mijn vraag. Want in bovenstaande uitleg geeft men aan dat de “sinus node” elektrische signalen doorgeeft die zorgen voor elke hartslag.

Op de site van de NVVC (Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie) kunt u ook waardevolle informatie vinden omtrent dit thema.

Het cardiac conduction system of terwijl in vrij Nederlands vertaald ‘het prikkelgeleidingssysteem’ is dus een systeem dat elektrische prikkels geleid en zorgt voor elke hartslag.

Wellicht is de uitleg zoals op o.a de hierboven genoemde site wel voldoende voor de meeste mensen en gaat men weer verder met de dagelijkse bezigheden.

Maar als u het licht aan wil doen, dan drukt u toch eerst op het daarvoor bestemde knopje, nietwaar? Tja, wie, wat of waaruit bestaat dan dat knopje dat ervoor zorgt dat het hart van een mens kan kloppen of juist kan stoppen.

Connecties leggen en begrijpen

We maken ons overal druk over, maar vragen stellen over onze herkomst, nut en functie van onze aanwezigheid alhier. Waarom zou je je daar druk over maken? Laat dat over aan wetenschappers die daarvoor een studie hebben gevolgd en zijn geïndoctrineerd met de kennis die het systeem ze heeft voorgeschoteld. Of ben ik nu te negatief? Ik wil graag uitgaan van het goede van de mens, maar helaas is mijn vertrouwen tot een dieptepunt gedaald. Er rest mij daarom niets anders dan zelf kennis op te doen en connecties te leggen om te leren begrijpen. En dat is volgens mij een onderdeel van het probleem van de huidige generatie(s). Men is niet meer nieuwsgierig en wil alleen nog maar vermaakt worden. En als je kijkt in wat voor een “show” we ons nu wereldwijd bevinden, dan is dat wel duidelijk.

Hersenen

Over de werking van de hersenen is nog veel onduidelijk, al  krijgen we steeds meer informatie over het functioneren van de hersenen door wetenschappelijk onderzoek. Hersenen besturen het lichaam, ze zijn het deel van ons centrale zenuwstelsel dat zich in het hoofd bevindt. Ze zijn nodig om te denken, te bewegen en onze zintuigen en ons geheugen te gebruiken. Daarnaast maken hersenen hormonen aan, regelen ze de ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur. De hersenen registreren ook pijn die we ergens in ons lichaam voelen

bron 1

bron 2

Ook hersenen sturen elektrische prikkels door en communiceren op deze manier.

Mijn conclusie tot dusver

Feit is dat elektrische prikkels in ons lichaam de belangrijkste functie hebben. Maar wie of wat dit aanstuurt en waar dit dan vandaan komt is nog steeds onduidelijk. Wat is dan die schakelaar die ervoor zorgt dat je hart klopt en je hersenen hun werk kunnen doen. Wellicht heeft men daar in de “wetenschap” al lang antwoord op en onthoudt men ons van deze kennis. Nee, dat zal toch niet. toch?

Voor vervolgonderzoek

Tot slot kwam ik het volgende interessante artikel tegen over menselijke batterijen. Zeker de moeite waard om in een komend artikel op in te gaan.